Saturday, 24 January 2015

Tone Excel bantu masalah kewangan anda

Adakah anda menghadapi masalah kewangan?Kalau YA kenapa? "Engkau" nak bagi aku duit ke?

Tidak. Saya cuma ingin berkongsi cerita bagaimana saya keluar dari masalah kewangan yang perit yang pernah saya alami dahulu. Itu saje.

Dulu saya sangat ego, saya tidak boleh menerima yang saya gagal dari segi kewangan. Saya pandai, saya ada kerja, saya ada bisnes, saya tak perlukan nasihat sesiapa untuk menyelesaikan masalah kewangan saya. Rupa2nya, 
Ego itulah merupakan tembok penghalang terbesar dalam diri saya untuk bergerak dari satu tahap kepada satu darjat yang lebih baik. Disebabkan terlalu fokus mencari duit untuk menyara keluarga, dan hasilnya duit yang dicari tidak pernah cukup, tanpa saya sedari, saya terlepas dan terlupa untuk menikmati hidup ini. Bagaimana kuat sekali pun saya bekerja, saya tetap dapat duit yang sedikit, yang hanya mampu untuk meneruskan kehidupan yang biasa2 saje. Tiada nikmat tetapi keperitaan yang sudah menjadi satu kebiasaan dalam diri.

Dibawah ini saya berikan contoh keperitan hidup, tetapi dah jadi kebiasaan dalam hidup ramai orang.
1. Dulu suka buat budget bulanan setiap kali dapat gaji, tapi sekarang dah takut nak buat budget lagi, kerana takut untuk menerima hakikat yang duit gaji kita, buat macamana budget sekali pun, pasti tak cukup. Jadi biarlah masa yang menentukan nasib kami sekeluarga. Harap2 tiada apa2 berlaku dari kebiasaan bulan ini, tiada roadtax/insuran kereta yang expired, tiada ahli keluarga yg kena sakit teruk2, tiada eksiden terlanggar belakang bontot kereta orang, tiada panggilan telefon dari bank datang secara mengejut, tiada mak/abah atau adik beradik datang nak pinjam duit. Kalau ini senarionya, terimalah hakikat yang kita ada masalah kewangan.

2. Bagi duit dekat mak/bapak, kadang2 ada juga tuang (tak bagi), ada yang tak bagi lansung. Jengok2 mereka jarang2 sekali, sebok bekerja untuk cari duit. Nak jaga mak/bapak ? Jauh disudut hati, kecut perut juga, boleh ke aku nak jaga, aku sibuk bekerja ni. Mulut tak terkeluar cakap yang hati kecil kata "Boleh ke aku jaga, tak menyusahkan ke nanti, macamana, aku bukan banyak duit, aku kerja, nak bagi makan anak bini lagi". Itu pendeharkaan yang tersembunyi dalam hati ramai anak kepada ibubapa mereka. Tiada siapa yang tahu, hanya kita sahaja yang tahu. Semoga kita dilindungi dari lintasan hati tersembunyi sedemikian.
Kalau ini senarionya, terimalah hakikat yang kita ada masalah kewangan.

3. 
Dah lama cuba settlekan hutang kad kredit, tapi tak selesai2, jadi kita pun ambil pinjaman pribadi dari bank kerana bercadang untuk settlekan semua hutang lain, biar satu hutang aje dengan bank, senang sikit. Tapi akhirnya, kita dapati hutang kad kredit tak settle, hutang bank pula bertambah. Atau pun, masa mula2 dapat duit pinjaman, semua kredit kad selesai, tapi akhirnya, ambil balik semula kredit kad yang lain, hutang lagi, bertambah dan bertambah. Kalau dah sampai tahap pinjam along, lari kesana sini bersembunyi dari along, ini dah sampai tahap kritikal. Kalau ini senarionya, terimalah hakikat yang kita ada masalah kewangan.

4. 
Dulu masa mula2 kawin jarang bergaduh, tapi sekarang sering bergaduh dengan pasangan hidup kita, dan anda dapati punca pertengkaran tersebut berpunca dari masalah kekurangan duit. Dulu seorang bekerja untuk menyara keluarga, tapi sekarang ini, isteri terpaksa bekerja. Dulu isteri banyak masa bersembang dengan suami, sekarang masa isteri di pejabat jauh lebih banyak dengan boss ditempat kerja berbanding dengan suami di rumah. Memanglah, dulu isteri tak kerja. Dulu banyak masa untuk anak2, sekarang dah tak ada masa, itu pun hujung minggu. Pergi jalan2 bercuti pun, kena tunggu cuti sekolah, itu pun kalau ada budget. Kalau ini senarionya, terimalah hakikat yang kita ada masalah kewangan.

5. 
Bila anda sering menekankan bab berjimat, itu jimat, ini jimat, sehinggakan anak nak melanjutkan pelajaran ke universiti pun, anda tersedik dalam hati, aku rasa tak mampu nak menyekolahkan anak sehingga ke universiti. Bila suami/isteri/anak sakit kritikal, kita tak bawa ke hospital pakar, kita lebih suka bawa jumpa tok bomoh, atau untuk dapatkan air jampi itu dan ini, pasal nak jimat. Anda nak sangat beli sesuatu barang, tapi anda terpaksa fikir berkali2 atau sudah berkali2 tertangguh nak beli. Anak anda ingin beli sesuatu yang agak mahal sikit, tapi disebabkan tak cukup duit, anda beri nasihat sebegini, "Buat apa beli benda tu, kan membazir je", sebenarnya anda tahu yang anda sedang berbohong. Kalau ini senarionya, terimalah hakikat yang kita ada masalah kewangan.

6. Umur dah masuk 40 tahun, tapi duit simpanan dalam bank tak sampai RM5,000. (Jangan kira EPF, lambat lagi nak dapat, itu pun kalau ada). Kalau umur 40 tahun, baru ada simpanan RM5,000, kita kena terima hakikat yang kita bila umur 80 tahun baru ada simpanan RM10,000. Bila umur 120 tahun baru ada RM15,000. Bila umur 160 tahun baru ada RM20,000. 
Bila umur 200 tahun baru ada RM20,000. Kalau ini senarionya, terimalah hakikat yang kita ada masalah kewangan.

7. Anda benci sekali dengan kerja anda, anda benci sekali dengan boss anda. Teruk kena maki pun anda tetap kerja disitu. 
Kalau ini senarionya, terimalah hakikat yang kita ada masalah kewangan.

Anda ingin keluar dari masalah kewangan seperti ini?
Kalau YA teruskan bacaan website ini, kerana 
nanti saya akan kongsikan bagaimana saya keluar dari kemelut masalah kewangan tersebut dengan satu cara yang pasti anda sendiri akan terkejut, kerana caranya terlalu mudah, modalnya terlalu kecil, lesen meniaganya sudah berada ditangan cuma belum digunakan lagi dan semua orang boleh melakukannya. Tetapi soalannya, kenapa tak ramai yang berjaya keluar dari kemulut kewangan jika sudah ada cara mudah tersebut?

Jawapannya kerana EGO. Ego lah yang memenjarakan kita selama ini untuk menikmati keindahan hidup yang Tuhan kurniakan dimuka bumi ini. Ego lah yang menyebabkan syaitan terkeluar dari kenikmatan tersebut. Ego lah tahap pengukur darjat manusia.
Mungkin kita tidak sedar, sebab kita rasa kita telah berusaha bersungguh-sungguh untuk menyelesaikan masalah kewangan kita, kita sangat rajin bekerja, tetapi 'belum ada rezeki lagi'. Mungkin anda betul, anda belum bertemu jalan sahaja lagi. Tetapi hakikatnya, anda tidak akan bertemu jalan tersebut, jika anda tidak mahu mencari.
 Doktor tidak dapat mengubati pesakit yang tidak mahu datang ke hospital untuk berubat. Cikgu tidak boleh mengajar murid yang tidak mahu pergi sekolah. Seseorang tidak boleh dibantu kalau dia sendiri tidak mahu dibantu. Kesedaran tidak akan datang kepada sesiapa yang awal2 lagi sudah menutup pintu hati untuk mengetahui sesuatu kebenaran. Anda tidak akan berubah jika anda sendiri tidak mahu berubah.

Anda akan sentiasa dapat seperti biasa yang anda dapat,
kalau anda buat perkara yang seperti biasa anda buat.Disini saya ingin kongsikan kepada anda satu cara, yang saya gunakan untuk mengeluarkan diri saya dari masalah kewangan. Caranya adalah dengan menjalankan PERNIAGAAN dan perniagaan yang paling sesuai ketika itu, dengan tidak memerlukan modal yang besar, dengan tidak memerlukan saya berhenti kerja, dengan tidak perlu membuka kedai, tidak perlu ambil lesen dengan majlis bandaran, tidak perlu buat pinjaman bank, tidak perlu buat kertas kerja, tidak perlu menggunakan tenaga pekerja, tetapi mempunyai perancangan perniagaan yang baik, tidak ada resiko seperti perniagaan yang lain, mempunyai potensi yang besar, mempunyai market yang luas, dan yang ada pada tahun 2010 ketika itu, yang ada dalam radar pengesanan saya, hanyalah perniagaan networking Tone Excel. Semasa saya memula perniagaan ini, saya langsung tiada kenderaan, motor pun tak ada. Baru lepas berhenti kerja. Baru lepas mengalami trauma rumah tangga, apa pun tak ada. Tetapi setiap kejadian terlalu besar hikmatnya yang kita tidak lihat diawal kemunculannya. Ramai yang beranggapan, malapetaka adalah malapetaka, tetapi apabila masa berlalu, barulah kita menyebut, baik nasib Tuhan uji saya dahulu dengan perkara ini dan itu, menyebabkan aku menjadi hari ini. Syukur.

Oleh itu rakan2 semua, sesiapa sahaja yang mahu berubah, dari susah kepada senang, dari kesempitan kepada keselesaan kewangan, marilah kita sama2 menjalankan perniagaan Tone Excel ini.
Inilah wajah rakan2 yang telah berjaya mengubah kehidupan mereka kepada kebebasan kewangan. Ini merupakan beberapa contoh rakan2 daripada ratusan ribu rakan2 yang tak mampu saya sebutkan namanya satu persatu. Ada boleh klik diwajah mereka untuk mendengar sendiri pandangan mereka tentang perniagaan ini.


Ini contoh2 komisyen yang diperolehi oleh salah seorang rakan kami, cuba lihat tu, tiap2 bulan beliau menerima komisyen dari Tone Excel sehingga kehari ini.Kelebihan menjalankan perniagaan Tone Excel ini:

1. Setelah beberapa ketika anda mengembangkan perniagaan ini, downline anda akan bertambah ramai, sampai satu ketika anda berhenti menaja orang baru, bulan hadapan komisyen tetap akan dapat sebab semua orang akan tetap topup handphone mereka. Anda akan merasa ia adalah pencen bulanan, malah lebih baik dari pencen, kerana mungkin anda berhenti menaja, tetapi network anda mungkin tidak. Bukan hanya anda mendapat pencen, tetapi pencen ini pasti akan lebih meningkat walau pun anda sudah berhenti menaja orang lain. Mungkin sesuatu yang tidak diingini berlaku, seperti anda jatuh sakit (semoga kita sentiasa di pelihara oelh Tuhan), anda tidak boleh bekerja lagi, apakah yang anda harapkan ketika itu. Gaji? Dapat ke gaji kalau dah tak boleh kerja? Waktu itu anda akan merasakan yang Tone Excel sesuatu yang amat besar dalam kehidupan anda. Waktu itu anda rasakan ia sebagai satu usaha yang menyelamatkan ketika anda dalam kesusahan. Pasti waktu itu, tiada ego lagi, kerana bantuan kewangan seperti ini yang akan membantu anda dan sekeluarga untuk makan ketika susah nanti.

2. Semua komisyen yang kita perolehi didalam Tone Excel ini, boleh diwariskan kepada suami, isteri, anak, cucu, cicit dan seterusnya jika terjadi apa2 kepada kita. Apa yang anda lakukan dalam bisnes Tone Excel ini bukan semata2 untuk diri anda sendiri, tetapi persiapan untuk tujuh keturunan kita dimasa hadapan. Mungkin dalam 5 tahun bisnes ToneExcel ini belum ada bukti sesiapa yang makan hasilnya sehingga 7 keturunan, tetapi sudah ramai ibubapa yang mendapat komisyen dari ToneExcel atas hasil usaha arwah anak mereka dahulu. Ada isteri yang sehingga hari ini masih mendapat komisyen dari ToneExcel atas usaha arwah suami mereka. Ramai anak2 ToneExcel yang melanjutkan pelajaran keperingkat universiti 100% menggunakan duit komisyen dari ToneExcel bapa mereka.

Ini kelebihan yang kami dapat dalam menjalankan perniagaan ToneExcel, dan sebab itu saya benarnya ingin menyampaikan kelebihan ini kepada ramai orang lain, kerana saya amat simpati, ramai orang diluar sana setiap hari mengeluh pasal kekurangan duit, mereka bekerja bagai nak rak untuk mencukupkan duit yang tak pernah cukup. Berusaha bermati matian untuk memenuhi tangguh jawab menyara keluarga, dan disini pula kami telah jumpa cara yang mudah untuk menambahkan kewangan, dengan hanya bermodalkan RM90 dan sebuah HAND PHONE, tetapi ramai yang tidak mahu ambil tahu, mereka bukan menolak, tetapi tidak mahu walau sekadar untuk ambil tahu tentang bisnes ini.

Jangan anda berfikir, yang saya mengajak anda buat bisnes ini kerana saya nak dapat untung, tidak sama sekali, kalau anda tidak mahu buat bisnes ini, saya dah bertemu dengan ramai orang yang mahu buat bisnes ini dahulu. Sehingga kini saya masih dapat komisyen dari Tone Excel. Ada sabahagian dari kami dah pun berhenti kerja dari kerja sebelum ini. Hingga hari ini kami dah dapat untung dari usaha dahulu, dan keuntungan itu terus kami nikmati hingga hari ini.

Tetapi tidak dapat dielakkan, walaupun saya hanya berkongsi, jika anda buat bisnes ini, memang hasilnya saya akan dapat untung. Contonya anda mendidik anak dengan cara terbaik dan bersungguh2, bukan kerana anda ingin anak besar nanti mesti beri duit kepada anda setiap bulan. Kita tidak pernah berniat sedemikian, tetapi, bila anak besar setelah mendapat didikan sempurna, jadi orang baik, jadi orang berjaya, jawatan tinggi, pasti mereka menjaga kita, beri kita duit setiap bulan, walau pun kita cakap tak mahu, mereka tetapi bagi, kerana itulah hasilnya yang tidak dapat dielakkan.

Diharap coretan ini dapat mengajak anda dan rakan2 yang lain untuk keluar dari beban kewangan selama-lamanya.

Jika anda ingin berbual dengan saya sila call no. dibawah ini, jangan SMS, saya jarang jawab SMS, call sahaja.

Terima Kasih
Daripada:
Farhan Hamzah
Tel:010-8181165
Email:m.nurfarhan93@gmail.com

0 comments:

Post a Comment

You may also like: